Информација о IPCC
Задатак IPCC је да на основу резултата мониторинга и истраживања у оквиру Глобалног климатског осматрачког система и Светског климатског програма којима координира Светска метеоролошка организација, на објективан, отворeн и транспарентан начин спроводи усаглашену оцену научних, техничких и друштвено-економских информација релевантних за разумевање научних основа ризика антропогених промена климе, потенцијалних утицаја тих промена и опција ублажавања климатских промена и адаптације на измењене климатске услове
Пети извештај IPCC 2013
Пети извештај IPCC 2013. година
Загревање климатског система је недвосмислена чињеница атмосфера и океан су се загрејали, велике количине снега и леда су нестале, ниво мора је порастао, концентрација гасова са ефектом стакле баште у атмосфери се повећала, Свака од три последње декаде је била сукцесивно топлија од било које претходне од 1850.године. У извештају се наводи да су ефекти климатских промена присутни на свим континентима и свим океанима. У многим случајевима, свет је недовољно добро припремљен за ризике од промена климе. Такође, било би могуће да се употребом широког низа технолошких мера и промена понашања ограничи пораст глобалне средње температуре ваздуха на два степена у односу на пре-индустријски ниво, наводи се у скраћеном петом Извештају Међународног панела за климатске промене.


Пети извештај је преглед тренутног стања и научних сазнања везаних за климатске промене. Састоји се од извештаја три радне групе, које можете видети овде.
Принципи и процедуре рада IPCC
Рад Међувладиног панела за промену климе (IPCC) одвија се у складу са принципима Светске метеоролошке организације/ World Meteorological Organisation (WMO), и Програма УН за животну средину/ United Nations Environment Programme (UNEP), као оснивачима Панела. Панел је на свом 14. Пленарном заседању 1998. године усвојио основне Принципе и смернице свога рада (Principles Governing IPCC Work, Approved at the Fourteenth Session, 1998).
Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Direktor RHMZ