БИОМЕТЕОРОЛОГИЈА

Биометеорологија је област метеорологије која изучава утицаје времена и климе на човека, животиње и биљке.

Хумана биометеорологија је део биометеорологије који се бави изучавањем утицаја времена и климе на живот и здравље човека.


БИОМЕТЕОРОЛОШКА ПРОГНОЗА

Биометеоролошка прогноза је крајњи продукт примене истраживања везаних за медицинску метеорологију и хуману биометеорологију. Ово је мултидисциплинарна област којој подједнак допринос дају прогностичар, биометеоролог и лекар. Биометеоролошка прогноза служи да унапреди живот човека и да побољша његов осећај здравља и расположења. На основу ње је могуће исправно планирати активности наредних пар дана.
Уколико је препорука биопрогностичара да одређена група болесника наведеног дана избегава велике психичке или физичке напоре онда је потребно направити такву прерасподелу послова да се они планирају за неки други дан када ће временска ситуација за њих бити повољнија, те ће тиме избећи додатни неповољан утицај на њихове тегобе узроковане основном болешћу.
Уколико се прогнозирају повољне биометеоролошке прилике за одређену групу болесника, потребно је за тај дан испланирати важније и теже послове, јер ће додатни повољан утицај временске ситуације омогућити и лакше и брже обављање тих послова.
Веома је значајан и психички ефекат биометеоролошке прогнозе на болесника јер ако он добије стручно сазнање да су његови болови и тегобе појачани услед временских прилика, он може сачекати да неповољни услови прођу и очекивати смањење својих тегоба.

ДАВАЊЕ НАЈАВА О ОПРЕЗНОСТИ ИЛИ ОПАСНОСТИ ОД ТОПЛОТЕ ИЛИ ХЛАДНОЋЕ

У оквиру биометеоролошке прогнозе  дају се најаве опрезности, изузетне опрезности, опасности и изузетне опасности за дане када је ефективна температура у границама неповољних вредности за човечији организам. Ефективна температура представља меру нашег субјективног осећаја реалне температуре ваздуха. Тај осећај је значајно различит од стварне температуре у зимском периоду услед утицаја велике брзине ветра, а у летњем услед велике релативне влажности. Те разлике понекад зими достижу и неколико десетина степени. У летњем периоду се  дају најаве одређеним групама болесника о спарном времену које нарочито негативно  утиче на њихово здравствено стање. У сарадњи са лекарима, у оваквим ситуацијама се дају и конкретне препоруке о понашању ризичних група оболелих.

Image of a woman with a headache

МИГРЕНОЗНЕ ГЛАВОБОЉЕ СУ ВЕОМА ЧЕСТО ИЗАЗВАНЕ
И ПОЈАЧАНЕ НЕПОВОЉНИМ ВРЕМЕНСКИМ УСЛОВИМАSrpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Директор РХМЗ