НОВОСТИ И САОПШТЕЊА РХМЗ СРБИЈЕ

2022


ПОДРШКА РХМЗ-А ВЕСЛАЧКОМ САВЕЗУ СРБИЈЕ
 12.05.2022. 
 
 
 
 
 
 
 
Веслачком савезу Србије поверена је организација Светског купа у веслању – Београд 2022, које се одржава од 27. до 29. маја 2022. године на Савском језеру. У циљу обезбеђивања услова за за успешну организацију овог догађаја, у складу са захтевима Светске веслачке федерације – FISA, Веслачки савез Србије упутио је молбу Републичком хидрометеоролошком заводу (РХМЗ) за пружање стручне подршке.

РХМЗ је званично подржао организацију Светског купа у веслању, у циљу промоције Републике Србије и града Београда. У том циљу је 12. маја 2022. године потписан Споразум о пословно – техничкој сарадњи према којем ће Завод обезбедити дежурство дипломираних метеоролога, који ће обезбедити све потребне прогностичке продукте током овог догађаја. Споразум је испред Завода потписао директор, проф. др Југослав Николић, а са друге стране прослављени кошаркаш, генерални директор Светског купа у веслању, господин Зоран Јовановић.

У 3 такмичарска дана одржаће се око 170 трка, у свих 14 олимпијских дисциплина и 9 параровинг дисциплина, у мушкој и женској конкуренцији. Очекује се и долазак око 600 такмичара и такмичарки из више од 40 земаља, као и више од 300 пратећег особља, судија, делегата и представника Светске веслачке федерације, новинара и других.

Одлучено је да се нашој земљи повери и организација сениорског Светског првенства у веслању 2023. године, које је уједно и изборно такмичење за пласман на Олимпијске игре 2024 у Паризу.

 
СВЕТСКИ МЕТЕОРОЛОШКИ ДАН
и СВЕТСКИ ДАН ВОДА - 2022 год.
Реч директора
Проф. др Југослава Николића
 22.03.2022. 
 
 
 
Поштоване колегинице и колеге,

Светски метеоролошки дан установљен је 23. марта 1950. године, ступањем на снагу Конвенције о оснивању Светске метеоролошке организације, специјализоване агенције Уједињених нација, која се бави истраживањем, праћењем и прогнозирањем процеса и промена стања атмосфере. Такође, Светски дан вода, одлуком Генералне скупштине УН, почео је да се обележава 22. марта 1993. године.

Светски метеоролошки дан ове, 2022. године, посвећен је „Раном упозоравању и раном деловању”, са нагласком на кључну улогу метеоролошких и хидролошких информација у циљу смањења ризика од катастрофа. Светски дан вода посвећен је „Подземним водама”, ресурсу који обезбеђује 1/2 питке воде на Земљи, 38% воде за наводњавање пољопривреде и 1/3 воде потребне за индустрију. Обе теме се преплићу, осликавајући актуелни тренутак – бригу о смањењу неповољних утицаја времена и климе и бригу о очувању вода.

На глобалном нивоу, у протеклих 50 година забележено је више од 11000 природних катастрофа повезаних са метеоролошким и хидролошким приликама, које су однеле нешто више од 2 милиона живота и узроковале економске губитке у вредности од 3,64 билиона долара. То значи да је у просеку, у свету, сваког дана гинуло 115 особа и да су претрпљени материјални губици од 202 милиона долара. Према „Атласу смртности и економских губитака изазваних екстремним временским, климатским и хидролошким појавама у периоду 1970-2019. године” који је објавила Светска метеоролошка организација, број катастрофа у наведеном периоду повећао се пет пута, док су се економски губици увећали седaм пута. Охрабрује чињеница да се смртност смањила троструко и то захваљујући увођењу бољих стратегија раног упозоравања и смањења ризика од катастрофа.

Eкстремни временски и хидролошки догађаји, везани за олујне непогоде, поплаве, клизишта, топлотне таласе, шумске пожаре и суше, учесталији су последњих деценија и на територији Републике Србије. Године 2018-та и 2019-та забележене су међу најтоплијим у Србији (од 1951. године до данас), а значајне поплаве забележене су 1980, 1981, 1988, 1999, 2002, 2005, 2006, 2009, 2014. и 2016. године. У летњем периоду 2018. и 2019. године петнаест општина у централниј Србији објавило је ванредну ситуацију услед изливања река. Једна од најкишовитијих година у Србији била је 2014-та, са штетом од поплава процењеном на 1,6 милијарди евра. Значајне суше у Србији догодиле су се 2000, 2003, 2007, 2011, 2012, 2013, 2015, 2017. и 2021. године. Штете од суше 2012-те године, у целој земљи, процењене су на 2 милијарде евра. Током лета исте године забележено је преко 18000 пожара на отвореном, док је у Београду исте године забележен најдужи топлотни талас.

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ; Завод) врши ране најаве и упозорења на екстремне метеоролошке и хидролошке појаве користећи одговарајуће проверене моделе. Континуирано јачање и унапређење система раних најава и упозорења РХМЗ-а на екстремне догађаје значајно повећава спремност на одговор у ванредним ситуацијама. Јасан план заштите и спасавања у ванредним ситуацијама доприноси смањењу последица истих. За екстремне временске догађаје који су дуготрајнији и чије последице нису одмах видљиве, каква је на пример суша, значајно је идентификовање и спровођење стратешких мера за адаптацију на климатске услове, чиме се повећава отпорност заједнице.

Одговор РХМЗ-а на поменуте чињенице дефинисан је кроз законску надлежност и одговорност, уз примену и одговарајућих међународних конвенција и протокола који се односе на ову област. Законoм о метеоролошкој и хидролошкој делатности детаљно су утврђене надлежности, функције и послови Завода, укључујући и надлежност међународне сарадње у области метеорологије, мониторинга и истраживања климе и оперативне хидрологије, јер атмосферски процеси не познају границе. Завод је једини орган у систему државне управе Републике Србије надлежан за издавање најава и упозорења из области метеорологије, хидрологије, климе и климатских колебања.

Средином 2015. године Заводу је пренета и надлежност одбране од града, која је пре тога била у надлежности МУП-а Србије - Сектора за ванредне ситуације. Ови послови уређени су Законом о одбрани од града, донетим 2015. године.

Последњих година, у области раних упозоравања и деловања, остварили смо значајне резултате. Завидан допринос остварен је кроз развој нумеричке прогнозе времена кроз интегрисан систем који обухвата атмосферу, аеросоле, океане, земљиште и хидрологију. Даље приоритетне ативности Завода, које играју важну улогу у Националној платформи за смањење ризика од природних катастрофа, усмерене су ка још већем јачању хидрометеоролошког система за ране најаве и упозорења, активном учешћу у изради анализа и студија о процени и развоју ризика, имплементацији националних стратегија које се односе на смањење ризика од природних катастрофа, као и прилагођавању климатским условима.

Честитам вам Светски метеоролошки дан и Светски дан вода уз жељу да у наредном периоду постигнемо још боље резултате у области раних најава и упозорења на све екстремне метеоролошке и хидролошке појаве и процесе.
Директор                     

Проф. др Југослав Николић, дипл. мет. 
Стални представник Републике Србије 
у Светској метеоролошкој организацији
 

2021

 ДАН РХМЗ 2021 ГОД.
Реч директора
Проф. др Југослава Николића
 24.09.2021. 
 
 
 
Поштоване колегинице и колеге, запослени и ангажовани у РХМЗ-у,

Због ситуације са коронавирусом, ни ове године, нажалост, нисмо у могућности да свечано обележимо 27. септембар, Дан Републичког хидрометеоролошког завода. Од краја 2019. године, прилагођавањем пандемији Covid – 19, доживели смо драматичне и брзе промене у нашим начинима живота, интеракцији, образовању и обављању свакодневног посла. Пандемија је на много начина убрзала промене у обављању метеоролошке, хидролошке и климатске делатности. У духу тих промена, наша институција улаже максималне напоре да се прилагоди променама и захтевима који се постављају пред метеоролошку и хидролошку делатност 21. века. Желим да се осврнем на неке кључне активности и достигнућа Републичког хидрометеоролошког завода у току протекле године, која отварају нову страницу у даљем развоју Националне хидрометеоролошке службе Републике Србије.

Протеклу годину је обележила модернизација метеоролошког и хидролошког осматрачког система, кључних компоненти пружања квалитетних, правовремених и поузданих метеоролошких и хидролошких информација и упозорења на опасне временске појаве, као и модрнизација система одбране од града. Ове информације омогућују доношење стратешких одлука у бројним гранама привреде, производњи хране и заштити животне средине која је често изложена повећаном ризику од катастрофа због климатских флуктуација и промена.

У сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде, започета је и делом завршена модернизација система одбране од града на подручју из надлежности Радарског центра Букуља, док је пројекат модернизације система на подручју из домена Радарског центра Фрушка Гора реализован у потпуности, у сарадњи са Секретаријатом за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине. У оквиру капиталног пројекта „Изградња и опремање објеката радарских центара Ваљево, Ужице, Петровац, Бешњаја и Крушевац“ у току је изградња Радарског центра Ваљево и Ужице, а расписан је тендер и за изградњу Радарског центра Бешњаја. Током прве половине 2021. године, у складу са утврђеним планом активности, реализована је и прва фаза капиталног пројекта „Осавремењавање аутоматског система спровођења методологије одбране од града". Допунска мрежа аутоматских метеоролошких станица (АМС) је проширена инсталацијом нових АМС у Кладову и Жагубици, као и додатне аутоматске станице на Кошутњаку. Успешно је извршена и реакредитација Метеоролошке лабораторије по стандарду SRPS ISO/IEC 17025-2017 до 2025. године.

Поред осматрачког, други подсистем хидрометеоролошког система ране најаве и упозорења је, рачунарско-телекомуникациони систем који обезбеђује перманентну комуникациону повезаност Завода са Светском метеоролошком организацијом (СМО), Европским центром за средњерочне прогнозе времена, Европском организацијом за експлоатацију метеоролошких сателита, Националном метеоролошком службом Немачке као специјализованим регионалним центром СМО, Регионалним метеоролошким телекомуникационим чвориштима у Бечу и Будимпешти и одговарајућим националним хидрометеоролошким службама. У протеклом периоду извршено је унапређење оперативних процедура и протокола рачунарско-телекомуникационог система.

У области нумеричког моделирања атмосфере остварена је сарадња са Директоратом за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ), везано за имплементацију пројекта Jrodos, односно увођење система за подршке одлучивању у радиолошким ванредним ситуацијама.

Истраживачке активности Завода се у великој мери спроводе у оквиру Националног центра за климатске промене. Пратећи интерес међународне заједнице да боље разуме атмосферске процесе у високим ширинама у погледу климатских колебања и топљења Арктичког леда, РХМЗ је извршио унапређење DREAM аеросол нумеричког модела који су развили српски научници. Резултат моделирања се односи на улогу песка у процесу топљења леденог покривача. Овим моделом РХМЗ израчунава и прогнозу транспорта сахарског песка на подручје јужне Европе на дневном нивоу, уз посебан акценат сагледавања утицаја овог аеросола на климу, у складу са препорукама Светске метеоролошке организације. Ова активност нашег Завода поменута је у овогодишњем извештају Генералног секретара УН посвећен проблему транспорта и ефеката песка, који ће бити презентован на предстојећој Скупштини УН, што мислим да има велики значај и представља допринос упеху не само наше институције већ и државе Србије, посебно ако се има у виду да је јако ретка ситуација да се у овој врсти извештаја УН помињу конкретне националне метеоролошке службе. РХМЗ је наставио и истраживачки рад на тему утицаја минералног аеросола на формирање облачног леда и могућ утицај на авио саобраћај. Генерални секретар УН је, ценећи допринос РХМЗ у овој области, у свом годишњем извештају који ће бити презентован Генералној скупштини УН у октобру 2021. године (доступно на https://undocs.org/en/A/76/219, paragr. 14 str. 6) посебно поменуо допринос Националне хидрометеоролошке службе Републике Србије у моделирању песка у убрзаном процесу топљења леденог покривача.

Завод је у протеклом периоду наставио рад на бројним пројектним активностима и међународним, међуресорским и експертским радним групама, као што су: Пројекат „Унапређење сарадње у области прогнозе поплава у региону Дунава“ (DAREFFORT); "Пројекат управљања сливом реке Дрине на Западном Балкану" (WBDRBM); Радна група за израду Националног акционог програма (НАП) за борбу против дезертификације и деградације земљишта према Конвенцији Уједињених нација о борби против дезертификације у земљама са тешком сушом и/или дезертификацијом (UNCCD); Радна група за припрему Интегрисаног националног енергетског и климатског плана; Радна група за праћење и оцену напретка у изради Стратегије (Програма) и акционог плана за заштиту ваздуха; Секторска радна група за климатске промене Преговарачке групе 27 и Радна група за израду Специфичног плана имплементације за INSPIRE директиву у оквиру пројекта “Даљи развој апроксимације у области животне средине за ваздух, хемикалије и хоризонтална питања” (EAS 3) ; Пројекат "Климатска осматрања, моделирање и услуге у Европи"; "Стратегија климатских промена са акционим планом"; "Успостављање оквира транспарентности према Споразуму о клими из Париза"; "Успостављање MRV система са циљем представљање механизама за праћење национално дефинисаних емисија са ефектом стаклене баште и обавеза за извештавање према споразуму из Париза", а узето је учешће и у активностима Европске мреже националних метеоролошких служби (EUMETNET) и фокус групе Службе за климатске промене "Коперникус" (C3S) у оквиру COPERNICUS програма Европске уније.

Прилагодивши се новонасталој ситуацији, узрокованој пандемијом, међународне активности су се одвијале путем телеконференција. Може се посебно истаћи on-line учешће директора РХМЗ, сталног представника Републике Србије при СМО, на заседањима конститутивних тела Светске метеоролошке организације, тј. Првом заседању Комисије за услуге и апликације за време, климу, воде и сродне области животне средине (SERCOM) од 22-26. фебруара, као и на Другом заседању Комисије за осматрања, инфраструктуру и информационе системе (INFCOM) у периоду 12-16. априла 2021. године. Поред тога, важно је поменути учешће представника Републике Србије на 26. редовном заседању Скупштине Европске мреже националних метеоролошких служби (EUMETNET) одржаног 17. - 18. маја, као и ванредном заседању Скупштине EUMETNET-а 25. јуна; Учешће на ванредном 99. и 100. редовном заседању савета Европског ценра за средњерочне прогнозе времена (ECMWF), која су одржана 3 и 29. јуна 2021. године. Представник РХМЗ је учествовао у и раду Међувладиног панела за климатске промене, 22-26. априла. Оствариване су и координационе и развојно – истраживачке функције Конзорцијума за оперативну прогнозу времена земаља Југоисточне Европе (SEECOP), који функционише у оквиру прогностичког програма Европске мреже националних метеоролошких служби ЕУ – EUMETNET. Шесто заседање Савета Конзорцијума је одржано 19. Јануара 2021. године. Републички хидрометеоролошки завод био је координатор Двадесет Петог Форума за климатске изгледе за Југоисточну Европу (SEECOF-25, On-line). На Форуму, који је реализованом у облику серије интернет сесија током месеца маја, извршена је анализа и оцена прогностичких продуката са претходног Форума и припремљени сезонски климатски изгледи за регион Југосточне Европе (http://www.seevccc.rs/?p=22).

Постигли смо заиста завидне резултате у свим Секторима Завода водећи при томе бригу за очувањем здравља и живота свих припадника Завода. Још једном бих пожелео свим запосленим и ангажованим лицима, срећан дан Завода са жељом да коначно победимо овог невидљивог глобалног непријатеља, a уз уверење да ћемо ове дане радосно и свечано обележавати у свим будућим годинама.

Директор                     

Проф. др Југослав Николић, дипл. мет. 
Стални представник Републике Србије 
у Светској метеоролошкој организацији
 
 Међународни дан реке Саве  01.06.2021. 
 
 
 
У оквиру обележавања Међународног дана реке Саве, 1. јуна, Савска комисија, у сарадњи са надлежним институцијама држава страна Оквирног споразума о сливу реке Саве, сваке године спроводи активности којима се обележава овај дан, с циљем да се допринесе подизању свести о важности реке Саве за све сегменте живота, о потреби заштите вода те очувања животне средине и културног наслеђа савског слива.

Такође, један од циљева је и подизање свести о потреби и начинима заштите од штетног деловања вода. С тим у вези, Савска комисија у сарадњи с хидрометеоролошким службама је организовала постављање табли високих вода на одабраним локацијама у све четири земље слива, уз пригодни програм.

У Републици Србији, догађај је организован у Београду на Савском пристаништу, где је код хидролошке станице постављена табла максимално забележеног водостаја (H=738 cm, 16.04.2006. године) и том приликом је представник РХМЗ-а дао кратак опис догађаја. Поред представника Савске комисије и РХМЗ-а, догађају су присуствовали и представници ЈВП Србијаводе и Угоститељско туристичке школе из Београда.
 
 СВЕТСКИ МЕТЕОРОЛОШКИ/
ХИДРОЛОШКИ ДАН 2021.
Проф. др Југослав Николић, дипл. мет.
 23.03.2021. 
 
Поштоване колегинице и колеге који сте у служби метеоролошке и хидролошке делатности, честитам вам Светски метеоролошки дан и Светски дан вода. Ове дане ми смо ранијих година свечано и обједињено обележавали, ове године то још увек не можемо јер је невидљиви глобални непријатељ и даље присутан. Као што знате, Светски метеоролошки дан, установљен је поводом чињенице да је пре 70 година, 23. марта 1950. године, ступила на снагу Конвенција о оснивању Светске метеоролошке организације, специјализоване агенције Уједињених нација, која се бави истраживањем, праћењем и прогнозирањем процеса и промена стања атмосфере, климе и вода, док је Светски дан вода, одлуком Генералне скупштине УН, почео je да се обележава 22. марта 1993. године.

Као и сваке године, на иницијативу Светске метеоролошке организације, Светски метеоролошки дан се посвећује одређеној актуелној теми. Ове године тема је „Океани, клима и време”. Када се томе дода и „Вредновање воде”, што је тема Светског дана вода, употпуњује се круг основних елемената одрживог развоја.

При помену времена и климе, већина помисли на процесе у атмосфери. Ипак, да би се ти процеси разумели, треба имаати у виду и улогу oкеана који покривају око 70% Земљине површине. Интеракција атмосфере и океана има важну улогу у сагледавању временских прилика у свим регионима света. Океани су највећи резервоар топлоте на планети и мала промена њихове температуре има за последицу извесне промене у временским обрасцима регионалних размера, а на тај начин се јављају варијације многих метеоролошких и климатолошких параметара. Последњих неколико деценија велика пажња климатолога усмерена је на проучавање утицаја емисије угљен-диоксида, као гаса са ефектом стаклене баште, на повећње температуре ваздуха. Океани, поред тога што су резервоари топлоте и имају важну улогу у размени топлоте са нижим слојевима атмосфере, они у значајној мери утичу на конценетрације угљен-диокиса у атмосфери. У зависности од тога како се загрева или хлади светски океан, тако се уочава и пораст, или пад, температуре ваздуха у свету и у Србији (Слика 1).
Време, клима и воде су кључни за општу добробит, за здравље, као и безбедност хране. Са друге стране, они могу имати и деструктивну снагу. Разорни догађаји, попут јаких падавина, топлотних таласа, јаких суша, зимских непогода, екстремно ниских температура, или попут тропских циклона, представљају реалну опасност по људске животе и угрожавају егзистенцију. Сведоци смо интензитета и учесталости неких од поменутих догађаја.

У новије време, у научној и стручној јавности, чести су неспоразуми у схватању појмова времена и климе, који доводе до полемике и оспоравања закључака без обзира на њихову релевантност. Мора се, зато, имати у виду да време представља стање метеоролошких елемената и метеоролошких појава, на посматраном простору, које се односи на временски интервал од неколико минута до једног часа, дана, декаде, месеца, годишњег доба или вегетационог периода. Када се говори о клими, поставља се најпре питање да ли је она појава или ресурс. Она се може дефинисати и као ресурс и као појава. Клима је обновљив природни ресурс и то: енергетски (Сунце и ветар), материјални (падавине) и формирања биомасе (са подлогом). Као појава, клима се дефинише на основу искуства са временским појавама. Класична дефиниција обухвата средње вредности, екстреме, учесталост јављања и друге статистичке параметре метеоролошких услова у релативно дужем временском интервалу. Најкраћа климатска колебања имају сезонски карактер.

У климатске, поред метеоролошких, убрајају се и други фактори. Клима представља резултанту геофизичких, астрономских и многих других фактора. Она је одраз стања геофизичког система у планетарним размерама и њене промене условљене су променама у геофизичком систему. Велики број фактора утиче на климу и климатска колебања, па је изучавање климе и климатских промена прилично компликовано.

У Европи се, у последњих 35 година, на већим рекама догодило 350 поплава, од чега 220 у последњих дванаест година. У Србији су значајне поплаве забележене 1980, 1981, 1988, 1999, 2002, 2005, 2006, 2009, 2014 и 2016. године, а у последњих три лета петнаестак општина у централној Србији је објавило ванредну ситуацију услед изливања река. Најкишовитија година у Србији је 2014. година, док су се значајне суше догодиле 2000, 2003, 2007, 2011, 2012, 2013, 2015. и 2017. године. Најдужи топлотни талас у Београду забележен је у току лета 2012. године, док је максимум температуре ваздуха у Београду измерен 24. јула 2007. године, а износио је 43,6 степени Целзијуса. Као резултат екстремних догађаја везаних за топлоту могу настати: топлотни удар, кардиоваскуларне болести, дехидратација, као и друге компликације.

На територији Србије су 2019. и 2018. година најтоплије у периоду од 1951. године до данас. Тринаест, од петнаест, најтоплијих година у Србији регистровано је након 2000. године (1951-2019), а у Београду четрнаест најтоплијих година (1888-2019).

Хидрометеоролошка служба Србије је деценијама уназад пуну пажњу посвећивала унапређењу прогностичког система, почев од часовних па до сезонских прогноза, користећи и знања о томе како интеракција океан-атмосфера обликују време и климу.

Третирање климе као динамичког система у коме учествују атмосфера, океан, процеси на тлу, криосфера и биосфера, започето је средином 80-тих година прошлог века, како у водећим хидрометеоролошким службама света тако и у Србији. Као резултат дугогодишњих истраживања Република Србија је постала лидер у региону у области нумеричког моделирања времена и климе. Са циљем унапређења прогностичког система и на регионалном нивоу, Републички хидрометеоролошки завод је 2015. године иницирао успостављање Конзорцијума за оперативну прогнозу времена у региону Југоисточне Европе (SEECOP).

РХМЗ је домаћин Подрегионалног центра за климу за регион Југоисточне Европе (SEEVCCC), који функционише као део мреже регионалних климатских центара Светске метеоролошке организације (СМО) и истовремено координира Форумом за климатске изгледе времена за Југоисточну Европу чиме подржава механизам СМО за регионалне форуме за климатске изгледе. На радионици одржаној октобра 2020. у Офенбаху, показано је да се продукти нашег Климатског центра користе оперативно у дванаест Националних хидрометеоролошких служби света.

Републички хидрометеоролошки завод има основну улогу у раним најавама метеоролошких и хидролошких феномена и смањењу ризика од природних елементарних непогода. Извршавајући функције Националне хидрометеоролошке службе Завод успешно обавља и послове у области међународне сарадње у области метеорологије, хидрологије, мониторинга и истраживања климе и климатских промена. Завод остварује и посебан вид регионалне и билатералне сарадње учешћем у реализацији заједничких пројеката.

Активности, задаци и изазови који су пред нама говоре о посвећености Републичког хидрометеоролошког завода испуњењу циљева и задатака које држава и њени грађани постављају и очекују и које Светска метеоролошка организација ставља пред националне хидрометеоролошке службе земаља чланица.

Још једном желео бих да се захвалим свим припадницима метеоролошке и хидролошке делатности, на посвећености у обављању својих задатака и да им истовремено честитам Светски метеоролошки и Светски дан вода.

Директор Републичког хидрометеоролошког завода, проф. др Југослав Николић, дипл. мет.
 

2020

 Заменик амбасадора ФРАНЦУСКЕ господин Nicolas Faye у посети РХМЗ-у  04.12.2020. 
 
 
 
 
 
 
 
На молбу Амбасаде Републике Француске у Београду, директор Републичког хидрометеоролошког завода, проф. др Југослав Николић, одржао је 04. децембра 2020. године састанак са замеником амбасадорa Француске у Београду, господином Nicolas Faye-ом. Тема састанка било је измештање дела Европског цeнтра за срeдњорочнe прогнозe врeмeна (European Center for Medium-range Weather Forecasts – ECMFW). Због споразума о Brexit-у премешта се Сeктор ECMWF-a за активности којe сe финансирају срeдствима Европскe унијe, из седишта у Редингу у једну од кандидата земаља ЕУ међу којима је и Француска. Господин Faye обавестио је званично професора Николића да је град Toulouse, у коме се налазе главни оперативни сервиси Meteo France-а, одређен да буде носилац француске кандидатуре за премештање Сектора ECMWF за пројекте који се финансирају из ЕУ, уз чврсте гаранције на које се Француска овим обавезује. На састанку су презентоване и могућности Завода за потенцијално партнерство у појединим пројектима из области праћења атмосфере, климе и климатских промена, поплава и шумских пожара.

ECMFW је европска међувладина стручна организација коју сачињавају 23 државe Европе – пуноправне чланице: Аустрија, Белгија, Данска, Естонија, Немачка, Шпанија, Француска, Србија, Грчка, Ирска, Италија, Исланд, Луксембург, Холандија, Норвешка, Португалија, Швајцарска, Финска, Шведска, Турска, Словенија, Велика Британија и Хрватска. У својству придружених чланица налази се 11 држава (Бугарска, Мађарска, Чешка Република, Словачка, Летонија, Литванија, Румунија, Мароко, Северна Македонија, Израел и Црна Гора) и 7 међународних организација (Светска метеоролошка организација, Европска организација за експлоатацију метеоролошких сателита, Заједнички центар за истраживања ЕУ, Европска свемирска агенција, Препараторна комисија за свеобухватне нуклеарне пробе, Извршно тело Конвенције о прекограничном загађењу ваздуха великих размера и Афрички центар за метеоролошке примене и развој).

На иницијативу РХМЗ-а, Република Србија постала је пуноправна чланица Европског центра 2015. године, чиме је Србија стекла право одлучивања о стратешки важним питањима развоја и коришћења бенефита Центра. Надлежни орган за спровођење Конвенције о оснивању Центра је Републички хидрометеоролошки завод.
 
 Аустријски амбасадор
господин Nikolaus Lutterotti
у посети РХМЗ-у
 19.10.2020. 
 
 
 
 
 
 
 
На молбу Аустријске Амбасаде у Београду, директор Републичког хидрометеоролошког завода, проф. др Југослав Николић, одржао је 19. октобра 2020. године састанак са амбасадором Аустрије у Београду, господином Nikolaus Lutterotti-јем, коме је присуствовала и заменица амбасадора Аустрије, опуномоћени министар, госпођа Sabine Kroissenbrunner. На састанку је презентован рад Завода и наша регионална сарадња уз разматрање потенцијалних могућности за даљу сарадњу на заједничким пројектима у сливу Дунава, а која би се односила на проблематику везану за поплаве, суше и рану најаву метеоролошких и хидролошких екстрема.

Овом приликом амбасадор Lutterotti званично је обавестио професора Николића, као сталног представника Републике Србије у Светској метеоролошкој организацији (WMO) и представника Србије у Европском центру за средњорочну прогнозу времена (ECMWF), да је Влада Аустрије одлучила да представи своју кандидатуру за домаћина два Коперникус сервиса Европског центра за средњорочну прогнозу времена у Бечу. Представљене су велике предности Беча, као погодне локације за поменуте сервисе, уз истицање изузетних истраживачких институција и услова које Аустрија има за сарадњу у овој области, ако би била подржана и изабрана за домаћина.
 
 ДАН ЗАВОДА
Проф. др Југослав Николић,
дипл. мет., директор Завода
 26.09.2020. 
 
Поштоване колегинице и колеге, запослени и ангажовни у РХМЗ-у,

Први пут ове године, због ситуације са коронавирусом, нисмо у могућности да свечано обележимо 27. септембар, Дан Републичког хидрометеоролошког завода, установљеног као дан када је далеке 1888. године, дакле пре 132 године, тадашњи министар просвете и црквених дела, др Владан Ђорђевић, донео Уредбу о оснивању прве јединствене државне мреже метеоролошких станица у Краљевини Србији. У складу са традицијом, на свечаности посвећеној овом дану, увек смо износили критички осврт на постигнуте резултате у раду у претходном периоду. Постигли смо заиста завидне резултате у свим Секторима Завода које би требало изнети, али смо ове године одустали од уобичајене форме, јер нам је најважније очување вашег здравља и ваших живота, као и живота ваших најмилијих.

Наша Институција, која је лидер у Региону, а веома респектабилна у Европи и свету, има довољно знања и техничких могућности да нашој Држави, нашој Влади, нашој привреди и свим грађанима Републике Србије обезбеди метеоролошке и хидролошке податке и продукте од значаја за превентивну заштиту живота људи и материјалних добара и нашу привреду, без ризика угрожавања здравља било кога од вас.

Захваљујем се свим припадницима метеоролошке и хидролошке делатности, као и припадницима служби Завода, који и у најтежим условима перманентно обезбеђују функционисање хидрометеоролошког система ране најаве и упозорења у циљу превентивне заштите живота људи и материјалних добара од екстремних временских, климатских и хидролошких појава и непогода и обезбеђују податаке и информације значајне за ублажавање ризика последица временских елементарних непогода, за прилагођавање на измењене климатске услове и за обављање бројних делатности и свакодневних активности грађана.

До победе над овим невидљивим глобалним непријатељем, a уз уверење да ћемо ове дане радосно и свечано обележавати у свим будућим годинама.


Директор РХМЗ,

Проф. др Југослав Никoлић, дипл. мет.
Стални представник Републике Србије
у Светској метеоролошкој организацији

 
  МЕТЕОРОЛОШКИ/
ХИДРОЛОШКИ ДАН
У ВАНРЕДНОМ СТАЊУ
Проф. др Југослав Николић, дипл. мет.
 23.03.2020. 
 
Поштоване колегинице и колеге, запослени и ангажовни у РХМЗ и другим институцијама и предузећима,

Први пут нисмо у могућности да свечано обележимо Светски метеоролошки дан и Светски дан вода, јер имамо моћног и невидљивог непријатеља. У овом моменту, због ситуције са коронавирусом, најважније од свега јесте очување вашег здравља и ваших живота, као и живота ваших најмилијих. Зато вас молим да строго поштујете све препоруке о превентивним мерама које је донела и доноси држава Србија, као и наша Институција која је у свему до сада предњачила. Имамо довољно знања и техничких могућности да нашој Држави, нашој Влади и свим грађанима Републике Србије обезбедимо метеоролошке и хидролошке податке и продукте од значаја за превентивну заштиту живота људи и материјалних добара, без ризика угрожавања здравља било кога од вас. Једини услов је да се сви заједно апсолутно придржавамо свих добијених препорука, да будемо дисциплиновани и солидарни у овим ванредним околностима и да искористимо своје знање, способност и техничке могућности.

Сваке године, осим ове, Светска метеоролошка организација (193 земаље чланице), као и метеоролошка стручна и научна јавност широм света, обележавала је 23. март, Светски метеоролошки дан, установљен поводом чињенице да је пре 70 година, 23. марта 1950. године, ступила на снагу Конвенција о оснивању Светске метеоролошке организације, специјализоване агенције Уједињених нација, која се бави истражива-њем, праћењем и прогнозирањем процеса и промена стања атмосфере, климе и вода. Светски дан вода, одлуком Генералне скупштине УН, почео je да се обележава 22. марта 1993. године. Ми смо, задњих година, ова два дана обележавали обједињено.

Светски метеоролошки дан и Светски дан вода ове године посвећени су обједињеним темама „Клима и вода”, а под слоганом „Бројимо сваку кап, свака кап је важна”. Обједињавање двају тема произилази из чињенице да су клима и воде неодвојиво повезани и да представљају срж глобалних циљева који се односе на одрживи развој, адаптацију на климатске услове и смањење ризика од елементарних непогода.

Вода је најдрагоценији ресурс 21. века, а више од 2 милијарде људи нема сигуран приступ чистој води. Смањење ризика од временских катастрофа и управљање водним ресурсима незамисливо је без података о клими и водама. Кључну улогу у томе имају националне метеоролошке и хидролошке службе. Сагласно томе, Републички хидрометеоролошки завод константно унапређује свој хидрометеоролошки систем за ране најаве и упозорења. Унапређење овог комплексног система обухвата: метеоролошки и хидролошки осматрачки систем, хидрометеоролошки телекомуникациони систем, систем за анализу, прогнозу, рану најаву и упозорења о појави непогода и катастрофа, систем мониторинга климе, најаве и упозорења на екстремне климатске варијације, систем мониторинга и ране најаве суше као и систем за анализу и мапирање ризика од метеоролошких и климатских елементарних непогода и израду Процене угрожености Републике Србије од екстремних временских појава. Обезбеђивањем метеоролошких и хидролошких осматрања и научних анализа, истраживањем и пружањем оперативних климатских услуга, РХМЗ помаже друштву у јачању отпорности и ефикаснијој адаптацији на климатска колебања и промене климе.

Желим да се захвалим припадницима метеоролошке и хидролошке делатности, као и припадницима служби у њиховој функцији, који и у овим ванредним и најтежим условима обезбеђују перманентно функционисање хидрометеоролошког система ране најаве и упозорења у циљу превентивне заштите живота људи и материјалних добара од екстремних временских, климатских и хидролошких појава и непогода, и обезбеђују податаке и информације значајне за ублажавање ризика последица временских елементарних непогода, за прилагођавање на измењене климатске услове и за обављање бројних делатности и свакодневних активности грађана.

Живели, до победе овог невидљивог глобалног непријатеља, уз жељу и уверење да ћемо ове дане радосно и свечано обележавати у будућим годинама.

Директор РХМЗ,

Проф. др Југослав Никoлић, дипл. мет.
Стални представник Републике Србије
у Светској метеоролошкој организацији

 

2019

 ПОВЕЉА РХМЗ-у ЗА ДОПРИНОС РАЗВОЈУ КОРПОРАЦИЈЕ  30.08.2019. 
 
 
 
 
 
На свечаности, поводом 130 година рада TRAYAL Korporacije, директору Републичког хидрометеоролошког завода, проф. др Југославу Николићу, уручена је ПОВЕЉА као признање за допринос Завода развоју TRAYAL Korporacije.
Август, 2019 год.
 
 РХМЗ - САРАДЊА СА НАЈРАЗВИЈЕНИЈИМ ЕВРОПСКИМ ДРЖАВАМА  27.06.2019. 
 
 
 
 
 
 
 
Директор РХМЗ, проф. др Југослав Николић, активно учествује у раду Савета Европског центра за средњорочне прогнозе времена ( ECMWF - European Centre for Medium - Range Weather Forecasts), као члан Савета и представник Републике Србије у ECMWF, а који се ове године одржава 27. и 28. јуна 2019 год. у Лисабону.

Држава Србија је од 2015. године пуноправни члан ECMWF-a, поред 22 најразвијеније државе Европе(Енглеске, Немачке, Француске, Италије, Швајцарске, Аустрије и других) и 12 придружених чланица.
Савет ће донети важне одлуке које дефинишу рад овог Центра у пружању метеоролошких услуга националним метеоролошким службама у будућем периоду, у условима пребацивања из Рединга (Енглеска) у Болоњу (Италија) рачунског центра где ће се успоставити веома моћан центар ове асоцијације са до сада најјачим суперкомпјутерским мрежама на свету, а све у функцији израчунавања метеоролошких продуката помоћу модела високе резолуције, у реалном времену. Држава Србија ће имати велике бенефите у коришћењу овог Центра.
 
 Републички хидрометеоролошки завод у Ноћи музеја 2019  22.05.2019. 
 
Републички хидрометеоролошки завод, у овогодишњој, шеснаестој по реду националној Ноћи музеја, учествовао је са својом поставком под називом „Непрекидно праћење времена и вода – част и задовољство!“.

Више од 1000 посетилаца, који су те ноћи обишли поставку Републичког хидрометеоролошког завода ималo је прилику да се упозна са изузетно дугом традицијом метеорологије и хидрологије у Републици Србији, да види оригинални дневник осматрања Владимира Јакшића из 1848. године, документа и записе из XIX века, да истражи податке измерене на метеоролошким и хидролошким станицама у Србији, да се упозна са приземним и висинским мерењима основних метеоролошких величина у метеоролошком кругу испред Метеоролошке опсерваторије Београд (МОБ), као и да добије бројне друге информације на који начин се клима пратила кроз нашу историју, а и како се то чини данас.

О изложби најбоље говори презентација коју можете погледати (Nocmuzeja - RHMZ - 18.5.2019_cirilica.pps).
 
ЛИНК: Архива - Новости и саопштења (2013-2018)

Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Директор РХМЗ
НОВОСТИ И САОПШТЕЊА РХМЗ СРБИЈЕ НОВОСТИ И САОПШТЕЊА РХМЗ СРБИЈЕ