STANDARDNE AKTIVNOSTI ODELJENJA METEOROLOŠKOG BDENJAOdeljenje za meteorološko bdenje Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije kao deo Svetskog meteorološkog bdenja, bdi 24 časa dnevno preko svojih odseka kao organizacionih celina.

Ti odseci su:

Odsek za aerološka merenja, pored ostalog, vrši visinska i prizemna merenja meteoroloških parametara, obrađuje podatke i priprema operativne izveštaje. Radiosondaža je osnovni metod aeroloških merenja i osmatranja, a sastoji se u uzdizanju radiosonde nošene balonom napunjenim vodonikom.

Odsek za radarsku meteorologiju, pomoću radara koji se nalazi na Košutnjaku, prati oblake i oblačne sisteme u prostoru od 300 kilometara oko Beograda. Na ovaj način se veoma tačno, vremenski i prostorno, mogu proceniti padavine i vremenske nepogode. Dobijaju se parametri za procenu intenziteta i količine padavina, kao i za blagovremenu najavu i upozorenje o opasnim i vanrednim meteorološkim pojavama čime se značajno smanjuju moguæa materijalna razaranja i sprečavaju ljudske žrtve.

Odsek za numeričku prognozu, na osnovu prikupljenih i obrađenih prizemnih i visinskih podataka iz naše zemlje i Evrope vrši objektivnu analizu, inicijalizaciju meteoroloških polja i pripremu graničnih uslova za modele širih(sinoptičkih) i užih(mezo) razmera za numeričku prognozu vremena.

Odsek za prognozu vremena, kroz izradu operativnih prognoza, na neki način objedinjuje rad drugih Odseka Odeljenja za meteorološko bdenje.

Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Direktor RHMZ