NOVOSTI I SAOPŠTENJA RHMZ SRBIJE

2019

    
 
 

2018

 ODRŽANA KONFERENCIJA DIREKTORA (ICSEED-17) HIDROMETEOROLOŠKIH SLUŽBI JI EVROPE I SAVETA KONZORCIJUMA (SEECOP-4) ZA PROGNOZU VREMENA  08.10.2018. 
 
 
 
 
 
 
 
Prof. dr Jugoslav Nikolić, direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije i stalni predstavnik Republike Srbije u Svetskoj meteorološkoj organizaciji, predsedavao je otvaranjem zasedanja 17-te Neformalne konferencije direktora nacionalnih hidrometeoroloških službi Jugoistočne Evrope (ICSEED-17) i 4. zasedanja Saveta Konzorcijuma za operativnu prognozu vremena za Jugoistočnu Evropu (SEECOP-4), održanih od 08. do 10. oktobra 2018. godine u Ohridu. Učestvovali su predstavnici nacionalnih hidrometeoroloških službi Srbije, Slovenije, Turske, Bosne i Hercegovine (oba entiteta), Bugarske, Hrvatske, Mađarske, Izraela, Crne Gore, Makedonije, Albanije i Ukrajine, kao i predstavnici međunarodnih organizacija: Evropskog centra za srednjoročne prognoze vremena (European Center for Medium-range Weather Forecasts – ECMWF), Evropske mreže nacionalnih meteoroloških službi (Network of European National Meteorological Services – EUMETNET), Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit – GIZ), Međunarodne komisije za sliv Save (International Sava River Basin Commission – ISRBC), Svetske banke – (World Bank – WB, preko video veze) i Svetske meteorološke organizacije (World Meteorological Organization – WMO).

Cilj zasedanja bio je razmena iskustava i jačanje regionalne saradnje kroz korišćenje svih kapaciteta na nivou regiona radi što bolje prognoze, ranih najava i upozorenja meteoroloških i hidroloških pojava od interesa za spasavanje ljudskih života i materijalnih dobara. Meteorološke i hidrološke nepogode ne poznaju granice, pa je ovakav vid saradnje neophodan je za blagovremene i pouzdane najave i upozorenja istih. Veliki doprinos regionalnoj saradnji daje Konzorcijum za operativnu prognozu vremena za Jugoistočnu Evropu (SEECOP) formiran na inicijativu Republike Srbije.

Direktor nacionalne meteorološke službe Izraela je predložio, a konsezusom je prihvaćeno, da se sledeća konferencija direktora nacionalnih hidrometeoroloških službi Jugoistočne Evrope i zasedanje SEECOP Konzorcijuma održi u Izraelu 2019. godine.
 

 OBELEŽEN DAN RHMZ-A  27.09.2018. 
 
 
 
 
 
 
 
Pre 130 godina, na Krstovdan 27. septembra 1888. godine, ministar prosvete i crkvenih dela, dr Vladan Đorđević, doneo je Uredbu o osnivanju jedinstvene mreže meteoroloških stanica u Kraljevini Srbiji. Iz tog razloga se 27. septembar, dan kada je osnovana državna meteorološka služba u Srbiji, obeležava kao Dan Republičkog hidrometeorološkog zavoda. Ovaj značajan datum u istoriji hidrometeorološke službe, Zavod je obeležio dana 27. septembra 2018. godine.
 

 Održana konferencija o modeliranju vremena i klime  10.09.2018. 
 
 
 
 
 
 
 
Srpska akademija nauka i umetnosti, SANU, uz podršku RHMZ-a, organizovala je 10-og septembra 2018-te godine naučni skup “NUMERICAL WEATHER AND CLIMATE MODELING - Beginnings, Now, and Vision of the Future”. Skup je organizovan preko Odbora za klimatski sistem Zemlje i delo Milutina Milankovića SANU, čiji je član i direktor RHMZ-a, prof. dr Jugoslav Nikolić. Na skupu su učestvovali ugledni naučnici iz više zemalja sveta. Predstavnici Zavoda su na ovoj Konferenciji održali dve prezentacije posvećene ulozi aerosola na vreme i klimu, kao i na koncept koji Zavod primenjuje u integrisanom sistemu modela za prognoze, od kratkoročnih do klimatskih.
 

 RHMZ u Noći muzeja 2018  25.05.2018. 
 
Republički hidrometeorološki zavod, u ovogodišnjoj, petnaestoj po redu, nacionalnoj Noći muzeja, učestvovao je sa svojom postavkom pod nazivom „Sunčano, sa pljuskovima uzbuđenja“.

Ove godine obeležavamo sto sedamdeset godina od kada je profesor Liceja, Vladimir Jakšić počeo sa svakodnevnim meteorološkim merenjima u Srbiji. Više od 1200 posetilaca, koji su te noći obišli našu postavku, imalo je priliku da se upozna originalnim dokumentima i kopijama iz XIX veka, da istraži meteorološke podatke izmerene na dvadeset osam meteoroloških stanica u Srbiji, da se upozna sa prizemnim merenjima osnovnih meteoroloških veličina u meteorološkom krugu ispred Meteorološke opservatorije Beograd (MOB) u Karađorđevom parku, kao i sa visinskim merenjima meteoroloških parametara lansiranjem meteorološkog balona sa odgovarajućm sondama u atmosferu.

O izložbi najbolje govori prezentacija koju možete pogledati/preuzeti (Nocmuzeja - RHMZ -19.5.2018_latinca.pps).

 

 
Prof. dr Jugoslav Nikolić direktor RHMZ i Kajl Skat Ambasador SAD u Republici Srbiji

 03.04.2018. 
 
 
Direktor RHMZ, prof. dr Jugoslav Nikolić i Ambasador SAD u Republici Srbiji, Kajl Skat-Odgovori na novinarska pitanja
 
 
 
 
 
Ambasador Sjedinjenih američkih država u Republici Srbiji, gospodin Kajl Skat, posetio je Republički hidrometeorološki zavod dana 03. aprila 2018. godine povodom ceremonije uručenja donacije Sistema za unapređenje upozorenja na poplave u slivu reke Save.

Hidrološki projekat „Razvoj sistema prognoze i ranog upozoravanja na pojavu poplava u slivu reke Save” je u završnoj fazi. Vlada SAD odobrila je finansiranje informatičke opreme za završnu fazu projekta. Računarski sistem za korisnike Projekta, u vrednosti od milion dolara, donirala je Evropska komanda SAD, u saradnji sa Inženjerskim korpusom vojske SAD. Ovaj projekat će nesumnjivo biti od velikog značaja u pogledu smanjenja negativnih posledica potencijalnih poplava u slivu reke Save za sve korisnike, članice Međunarodne komisije za sliv reke Save, kako iz Srbije tako i iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore. Sistem će biti u funkciji do kraja 2018. godine i omogući će, pored ostalog, da RHMZ ima sve informacije i produkte nacionalnih hidrometeoroloških službi, članica Komisije, na zajedničkoj platformi u realnom vremenu.

 

LINK: Arhiva - Novosti i saopštenja (2013-2017)

Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Direktor RHMZ