Sezonska prognoza vremena

Sezonska prognoza vremena ažurira se jednom mesečno. Izrađuje se u obliku tekstualnog biltena i grafika za 7 meseci unapred. Ona sadrži informacije o prognozi odstupanja srednje mesečne minimalne i maksimalne temperature vazduha kao i srednje mesečne količina padavina.
Višegodišnje srednje mesečne vrednosti ili tzv. normale napred navedenih meteoroloških parametara za pojedine gradove u Srbiji možete naći na adresi: http://www.hidmet.gov.rs/latin/meteorologija/klimatologija_srednjaci.phpPrognozirane srednje vrednosti minimalne i maksimalne temperature Prognozirana srednja mesečna količina padavina
 srednja mesečna minimalna i maksimalna temperatura  srednja mesečna količina padavina
Na slikama su prikazani grafici za srednju mesečnu minimalnu i maksimalnu temperaturu vazduha u ºC ( levi grafik) i srednju mesečnu količinu padavina u mm (desni grafik) za Beograd.

FEBRUAR 2021: Blaži i prosečno vlažan februar. Hladniji period tokom duge dekade februara praćen pojavom umerenih, ponegde i jakih mrazeva i sa nekoliko ledenih dana.

Srednja minimalna temperatura vazduha u februaru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost februarske srednje minimalne temperature vazduha od 1.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u februaru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. Tokom druge dekade februara prognozira se hladniji period praćen pojavom umerenih jutarnjih mrazeva, pri čemu je moguća i pojava nekoliko ledenih dana (ledeni dan – kada je maksimalna temperatura vazduha niža ili jednaka 0ºS). U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom februara biće oko 9.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom februara biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini februarska suma padavina iznosiće oko 41 mm.MART 2021: Malo topliji i prosečno vlažan mart. Moguća pojava slabih ili umerenih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 4.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 12.8ºS.

Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 7 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 34 mm.APRIL 2021: U većem delu Srbije malo topliji i prosečno vlažan april, a u Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji topliji i vlažniji april. Nema izgleda za pojavu jakih jutarnjih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu u većem delu Srbije imaće vrednosti u iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.9ºS, dok će se u Vojvodini zadržavati u granicama proseka sa vrednostim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha od 9.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 18.8ºS.

U većem delu Srbije mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm, a u Jugozapadnoj i Južnoj Srbiji iznad višegodišnjeg proseka sa vrednostima za oko 10 mm višim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 44 mm.MAJ 2021: Malo topliji i prosečno vlažan maj. Manje padavina, ipak padavine u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 13.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće iznad ili u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.5ºS.

Mesečna suma padavina tokom maja biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 9 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 52 mm.JUN 2021: Topliji i malo suvlјi jun.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 16.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 27.9ºS.

Mesečna suma padavina tokom juna biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 17 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 47 mm.JUL 2021: Topliji i malo suvlјi jul. Moguća pojava toplotnog talasa.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julu srednje minimalne temperature vazduha od 19.1ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.6ºS.

Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod ili u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 15 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 36 mm.AVGUST 2021: Topliji avgust. Moguća pojava toplotnih talasa. Manje padavina, ipak avgustovska količina padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 18.5ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.2ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 9 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 45 mm.

Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Direktor RHMZ