Sezonska prognoza vremena

Sezonska prognoza vremena ažurira se jednom mesečno. Izrađuje se u obliku tekstualnog biltena i grafika za 7 meseci unapred. Ona sadrži informacije o prognozi odstupanja srednje mesečne minimalne i maksimalne temperature vazduha kao i srednje mesečne količina padavina.
Višegodišnje srednje mesečne vrednosti ili tzv. normale napred navedenih meteoroloških parametara za pojedine gradove u Srbiji možete naći na adresi: http://www.hidmet.gov.rs/latin/meteorologija/klimatologija_srednjaci.phpPrognozirane srednje vrednosti minimalne i maksimalne temperature Prognozirana srednja mesečna količina padavina
 srednja mesečna minimalna i maksimalna temperatura  srednja mesečna količina padavina
Na slikama su prikazani grafici za srednju mesečnu minimalnu i maksimalnu temperaturu vazduha u ºC ( levi grafik) i srednju mesečnu količinu padavina u mm (desni grafik) za Beograd.

MAJ 2018: Topliji i suvlјi maj.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 15.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 3.0ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 27.0ºS.

Majska suma padavine biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima nižim za 30 mm na severu do 10 mm na jugu Srbije u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 33 mm.JUN 2018: U većem delu zemlјe topliji i suvlјi jun. Na jugu Srbije topliji i malo suvlјi jun, uz junsku sumu padavina u granicama višegodišnjeg proseka. Moguća pojava toplotnih talasa.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 17.5ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 28.8ºS.

Mesečna suma padavina tokom juna u većem delu Srbije biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 20 mm u odnosu na višegodišnji prosek, dok će se na jugu Srbije zadržati u granicama višegodišnjg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 10 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 42 mm.JUL 2018: Topliji i suvlјi jul. Toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 19.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 31.5ºS.

Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za 10 mm na jugu do 20 mm na severu zemlјe u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 21 mm.AVGUST 2018: Nastavak leta. Toplotni talasi. Topliji i malo suvlјi avgust.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 19.1ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.2ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 15 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovska suma padavina iznosiće oko 32 mm.SEPTEMBAR 2018: Prosečno topao i prosečno suv septembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 13.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 23.3ºS.

Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 1 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 52 mm.OKTOBAR 2018: Prosečno topao i prosečno suv oktobar. Miholјsko leto.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobru biće oko 18.3ºS.

Mesečna suma padavina tokom oktobra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 4 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini oktobarska suma padavina iznosiće oko 36 mm.NOVEMBAR 2018: Topliji i malo suvlјi novembar. Ipak, mesečne sume padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha od 5.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 12.4ºS.

Mesečna suma padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 18 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini novembarska suma padavina iznosiće oko 37 mm.

Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Direktor RHMZ