Sezonska prognoza vremena

Sezonska prognoza vremena ažurira se jednom mesečno. Izrađuje se u obliku tekstualnog biltena i grafika za 7 meseci unapred. Ona sadrži informacije o prognozi odstupanja srednje mesečne minimalne i maksimalne temperature vazduha kao i srednje mesečne količina padavina.
Višegodišnje srednje mesečne vrednosti ili tzv. normale napred navedenih meteoroloških parametara za pojedine gradove u Srbiji možete naći na adresi: http://www.hidmet.gov.rs/latin/meteorologija/klimatologija_srednjaci.phpPrognozirane srednje vrednosti minimalne i maksimalne temperature Prognozirana srednja mesečna količina padavina
 srednja mesečna minimalna i maksimalna temperatura  srednja mesečna količina padavina
Na slikama su prikazani grafici za srednju mesečnu minimalnu i maksimalnu temperaturu vazduha u ºC ( levi grafik) i srednju mesečnu količinu padavina u mm (desni grafik) za Beograd.

MART 2020: Topliji i prosečno vlažan mart. Mala verovatnoća za pojavu jakih mrazeva.

Srednja minimalna temperatura vazduha u martu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 2.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost martovske srednje minimalne temperature vazduha od 6.4ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u martu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom marta biće oko 14.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom marta biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 6 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini martovska suma padavina iznosiće oko 46 mm.APRIL 2020: Topliji i prosečno vlažan april. Mala verovatnoća za pojavu umerenih i jakih mrazeva prvoj polovini aprila.

Srednja minimalna temperatura vazduha u aprilu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost aprilske srednje minimalne temperature vazduha od 10.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u aprilu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom aprila biće oko 19.6ºS.

Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini aprilska suma padavina iznosiće oko 47 mm.MAJ 2020: Malo topliji i prosečno vlažan maj.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 13.8ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.5ºS.

Mesečna suma padavina tokom maja biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 6 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini majska suma padavina iznosiće oko 55 mm.JUN 2020: Topliji i prosečno vlažan jun.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.8ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 17.5ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 28.1ºS.

Mesečna suma padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini junska suma padavina iznosiće oko 58 mm.JUL 2020: Topliji i suvlјi jul.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.7ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 19.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.9ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 30.5ºS.

Mesečna suma padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 13 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 28 mm.AVGUST 2020: Topliji i suvlјi avgust. Toplotni talasi.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 19.2ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 2.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 31.4ºS.

Mesečna suma padavina tokom avgusta biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 14 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini avgustovske suma padavina iznosiće oko 40 mm.SEPTEMBAR 2020: Prosečno topao i prosečno vlažan septembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 13.5ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće malo ispod višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 23.2ºS.

Mesečna suma padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 3 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini septembarska suma padavina iznosiće oko 51 mm.

Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Direktor RHMZ