Sezonska prognoza vremena

Sezonska prognoza vremena ažurira se jednom mesečno. Izrađuje se u obliku tekstualnog biltena i grafika za 7 meseci unapred. Ona sadrži informacije o prognozi odstupanja srednje mesečne minimalne i maksimalne temperature vazduha kao i srednje mesečne količina padavina.
Višegodišnje srednje mesečne vrednosti ili tzv. normale napred navedenih meteoroloških parametara za pojedine gradove u Srbiji možete naći na adresi: http://www.hidmet.gov.rs/latin/meteorologija/klimatologija_srednjaci.phpPrognozirane srednje vrednosti minimalne i maksimalne temperature Prognozirana srednja mesečna količina padavina
 srednja mesečna minimalna i maksimalna temperatura  srednja mesečna količina padavina
Na slikama su prikazani grafici za srednju mesečnu minimalnu i maksimalnu temperaturu vazduha u ºC ( levi grafik) i srednju mesečnu količinu padavina u mm (desni grafik) za Beograd.

MAJ 2015: Malo topliji i nestabilan maj sa češćom pojavom plјuskova. Srednje mesečne temperature vazduha i mesečne količine padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u maju imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost majske srednje minimalne temperature vazduha od 13.6ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u maju biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom maja biće oko 24.3ºS.

Srednja količina padavina tokom maja biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 15 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja majska količina padavina iznosiće oko 55 mm.JUN 2015: Početak leta. Malo topliji i suvlјi jun. Ipak, srednje mesečne temperature vazduha i mesečne količine padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u junu imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost junske srednje minimalne temperature vazduha od 16.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u junu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom juna biće oko 26.9ºS.

Srednja količina padavina tokom juna biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 11 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja junska količina padavina iznosiće oko 82 mm.JUL 2015: Pravo leto. Prosečno topao i prosečno suv jul.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.5ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 18.0ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 28.9ºS.

Srednja količina padavina tokom jula biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja julska količina padavina iznosiće oko 40 mm.AVGUST 2015: Topliji i nešto suvlјi avgust.

Srednja minimalna temperatura vazduha u avgustu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.6ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost avgustovske srednje minimalne temperature vazduha od 18.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u avgustu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 1.2ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom avgusta biće oko 30.0ºS.

Srednja količina padavina tokom avgusta biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 13 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja avgustovska količina padavina iznosiće oko 38 mm.SEPTEMBAR 2015: Malo topliji i malo suvlјi septembar. Ipak, srednje mesečne temperature vazduha i mesečne količine padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u septembru imaće vrednosti malo iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost septembarske srednje minimalne temperature vazduha od 13.9ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u septembru biće malo iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.4ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom septembra biće oko 24.4ºS.

Srednja količina padavina tokom septembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 5 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja septembarska količina padavina iznosiće oko 47 mm.OKTOBAR 2015: Miholјsko leto. Prosečno topao i malo suvlјi oktobar. Mesečne količine padavina u granicama višegodišnjeg proseka.

Srednja minimalna temperatura vazduha u oktobru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost oktobarske srednje minimalne temperature vazduha od 9.3ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u oktobru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom oktobra biće oko 18.8ºS.

Srednja količina padavina tokom oktobra biće malo ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku nižim za oko 8 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja oktobarska količina padavina iznosiće oko 32 mm.NOVEMBAR 2015: Novembarske kiše. Prosečno hladan i prosečno vlažan novembar.

Srednja minimalna temperatura vazduha u novembru imaće vrednosti u granicama višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti niža za oko 0.3ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost novembarske srednje minimalne temperature vazduha od 3.7ºS.

Srednja maksimalna temperatura vazduha u novembru biće u granicama višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku nižim oko 0.1ºS u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom novembra biće oko 10.6ºS.

Srednja količina padavina tokom novembra biće u granicama višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku višim za oko 2 mm u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini srednja novembarska količina padavina iznosiće oko 57 mm.

Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Direktor RHMZ