MOŽETE PREUZETI SLEDEĆE AGROMETEOROLOŠKE BILTENE, PREGLEDE I ANALIZE:

Sedmodnevni agrometeorološki bilten
Prikaz najznačajnijih karakteristika uslova za rast i razviće ili zimsko mirovanje važnijih poljoprivrednih kultura u prethodnom sedmodnevnom periodu (period ponedeljak-nedelja). Grafički prilog sa podacima o zalihama produktivne vlage u zemljištu i vrednostima drugih agrometeoroloških parametara po danima za odabrana mesta u Srbiji. Osvrt na uticaj očekivanih vremenskih prilika u narednom periodu (prema kratkoročnoj/srednjeročnoj prognozi vremena) na stanje poljoprivrednih kultura i obavljanje radova u polju.
Dekadni agrometeorološki pregled
Pregled numeričkih vrednosti agrometoroloških parametara ili njihovih kvalitativnih ocena koje su određene za proteklu dekadu. Odabrani su parametri koji se tiču toplotnih uslova u prizemnom sloju vazduha i površinskom sloju zemljišta, padavina i uslova vlažnosti, kao i osunčavanja. U periodu mirovanja vegetacije daje se i poseban prikaz dinamike nakupljanja zimske vlage u zemljištu. Prilikom izbora mesta u Srbiji za koje se daju podaci, vodilo se računa da većina značajnih poljoprivrednih područja bude zastupljena.
Mesečna agrometeorološka informacija
Analiza i ocena uslova za rast, razviće i stanje poljoprivrednih kultura tokom meseca na osnovu vrednosti agrometeoroloških parametara i potreba biljaka u datim fazama razvića. Osvrt na opasne meteorološke pojave i vremenske nepogoda i njihove štetne posledice u poljoprivredi. Ocena povoljnosti vremenskih uslova za obavljanje aktuelnih radova u polju, kao i na pojavu i širenje biljnih bolesti i štetočina na najznačajnijim poljoprivrednim kulturama. Agrometeorološka prognoza na osnovu trenutnog stanja useva, njihovih budućih zahteva, uslova za predstojeće radove u polju i dr. i srednjeročne/dugoročne prognoze vremena.
Arhiva mesečnih agrometeoroloških biltena za prethodnih godinu dana:


Godišnja agrometeorološka analiza
Sažeti prikaz najvažnijih činjenica vezanih za uticaje meteoroloških faktora na različite aspekte poljoprivredne proizvodnje u Srbiji, kao i njihove posledice tokom perioda od godinu dana. Analiza se odnosi na proizvodnu godinu: period od početka oktobra prethodne godine do kraja septembra tekuće godine, odnosno od početka setve najznačajnijih ozimih useva do vremena žetve/berbe većine prolećnih ratarskih kultura. Godišnja agrometeorološka analiza sadrži veći broj odgovarajućih kartografskih i grafičkih priloga pripremljenih na osnovu vrednosti agrometeoroloških parametara sa teritorije Srbije.
Arhiva godišnjih agrometeoroloških analiza:


Za šest odabranih lokacija sa teritorije Srbije, primenom agrometeorološkog modela CROP-SYST, u periodu april-oktobar simulira se rast i razviće i prognozira prinos srednje kasnog hibrida kukuruza. Bilten sadrži aktuelne i prognozirane vrednosti evapotranspiracije, padavina, vlažnosti zemljišta, prognozu prinosa kukuruza...

 

Lokalitet:

 

 Srpski Ћирилица   Srpski Latinica   English English
Direktor RHMZ